Son zamanların en gözde iç turizm şehirlerinden biri olan Kars’tayım! Zor da olsa bir bilet bulunca bir anda Kars’ta buluverdim kendimi. Bana hala soranlar olduğu için şunu baştan belirtiyim; Doğu Ekspresi bileti nasıl bulunur? hiçbir fikrim yok, zaten Doğu Ekspresi yazımda bildiğim her şeyi aktarmıştım. O yüzden üzülerek belirtiyorum ki biletlerin tükenmesi ve bilet bulunamaması sorunsalına dair hiçbir bilgim yok bunu baştan belirtiyim. Ankara’dan kalkan trenimiz akşam 21.00 sularında Kars’a vardı. Trenden indiğim gibi direk yemeğe koştum tabi ki 🙂
Yazıya geçmeden önce aşağıdaki videoyu izleyip, bir sonraki seyahatleri kaçırmamak için kanalıma abone olursanız çok sevinirim.
Can Baba Döner Salonu, Kars’ın en meşhur lezzet duraklarından biri. Dönerden ev yemeklerine, Kars’ın özel yemeği piti’ye kadar pek çok lezzetli yemeği bünyesinde barındırıyor. Fiyatları gayet uygun olan bu mekanda kurufasulye pilav, döner ve piti yemeden geçmeyin. Mekan çalışanları sağolsun evimizde gibi hissetmemiz için ellerinden ne gerekiyorsa yaptılar. Anadolu insanının saflığı ve mütevaziliği büyükşehirde göremeyeceğimiz bir saflık içeriyor.
*Bu arada tişört markam www.tutunj.com‘un yeni sezonuna da göz atmayı unutmayın:) instagram @tutunjcom hesabımızı takip edip yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.
Kars’a gelenler mutlaka bu güzel insanın güzel restoranına uğramadan geçmesin. Yemeklerimizi yedikten sonra Kars sokaklarında gezmeye çıktık. Şehirde 40 yıl yaşayan Rus’lar, büyüleyici bir mimari bırakmışlar arkalarında. Kars Belediyesi de bu özel evleri turuncu ve sarı ışıklarla süslemiş.
Belediye binasından aşağıya doğru yürürken bir anda Craft Coffee Kars çıktı karşımıza. İçeriye girdiğinizde kısa süreli bir şaşkınlık yaşayabilirsiniz çünkü mimarisiyle size kendinizi Berlin’de veya Paris’te hissettirebilir. Evyapımı cheesecakeleri, çeşit çeşit kahveleriyle bu mekan tüm gün Kars’ı gezdikten sonra çok huzurlu geldi. Tasarımına da ayrı bayildım. Kars denilince insanda bir önyargı olabiliyor fakat bu şehir gerçekten çok modern!
Kahvemizi içtikten sonra ünlü 12 Havariler Kilisesi’ne geldik. ( Şimdiki adıyla Kümbet Cami). Kars Kalesinin güney eteğinde bulunan bu kisilenin özelliği merkezi planlı olup dört yonca yaprağını andıran, dört nişle genişleyen dik açılı bir mekana sahip olmasıymış. Daha sonra 1064 yılında Müslüman egemenliğine geçen yöredeki bu kilise camiye dönüştürülerek Kümbet Cami adını almış, bölge Rus hakimiyetine girince de camii’yi Rus Ortodoks Kilisesine çevirmişler. 1918 yılında Türk hakimiyetine girince yeniden camiye çevrilmiş. (Başım döndü )
Kubbe kasnağındaki dış cephe duvarlarında, adını aldığı 12 Havari’nin kabartma şeklinde figürleri yer almakta. Bu kabartmalar, İsa Peygamber’in 12 havarisini temsil ediyormuş.
2.Gün
Erkenden kalkıp Ani Harabeler’ine doğru yola çıktık. Kars merkez’den 40 km süren Ani Harabeleri’ne belediye sanırım servis sağlıyormuş. Biz araba ile yaklaşık 25 dakikada örenyerine vardık. Yol boyunca size aşağıdaki gibi müthiş bir manzara eşlik ediyor. Nem çok yoksa 5137 M yüksekliğindeki Ağrı Dağı’nı bile görebiliyorsunuz.
Arabam yok nasıl gidebilirim diyorsanız; Her gün Kars kent merkezinde yer alan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı önünden sabah saat 09:00’da ve öğleden sonra 13:00’ta Belediye aracı kalkıyormuş.(bazen kalkmayadabiliyormuş). Aracın fiyatı öğrenci 10 lira, tam 14 lira. Yolculuk 45 dakika sürmekte olup, yolculuk sonunda aracın şoförü size 1.5 saat süre veriyomuş. ( Taksi 150-200 TL tutuyor. )
Ani Harabeleri Girişi
Doğu Ekspresi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
Bu yoldan yürüyerek şehire giriş yapıyoruz. Zamanında 150 bin kişiye ev sahipliği yapıyormuş burası!
Tigran Honents Kilisesi
Tigran Honents adlı zengin bir tüccar tarafından yaptırılmış ve 1215 yılında bitirilmiş olan bu kilise, Ermeni geleneğini gösteren zengin fresklerle bezenmiş. Uçurumun tam dibinde bulunan bu kilise diğer yapılar gibi Ermenistan sınırına bakıyor. Kilisenin içerisinde sağında ve solunda 2 katlı günah çıkarma odaları bulunuyormuş.
Ek Not: Ben buraları çok iyi bilen biriyle gezdiğim için internetten veya başka kaynaklardan öğrenilemeyen pek çok bilgi öğrendim. İmkanınız varsa burayı bir rehber ile gezmek çok daha farklı olabilir.
Birbirine tünellerle bağlı çarşılar 🙂
Ebu’l Menuçehr Camii
Camii Anadoluda yapılan ilk Türk Camii olma özelliğini taşımakla birlikte, bugüne kadar gördüğüm en modern, en güzel camii olabilir. Ipek Yolu ve Ermenistan’a bakan manzarası, tavan motifleri… Gerçekten o dönemde sanatın dinle bu kadar iç içe olması (Tac Mahal vb pek çok örnek var) ve günümüzde bu modernlikten iz kalmaması beni son derece şaşırtıyor.Sekizgen köşeli minareye 99 basamaklı merdivenle çıkılmaktadır.
Ipek Yolu köprüsünün bu tarafı Türkiye, diğer tarafı Ermenistan 🙂 Zamanında kim bilir nasıl büyük bir ticarete ev sahipliği yapıyordu bir tahmin edin!
Gerçekten büyüleyici bir yapı, manzara, renkler , motifler
Dikdörtgen planlı iki katlı olarak yapılan caminin tavanında Selçuklu dönemi yıldız motifleri izleri var.
Azize Meryem Katedrali
Kubbesiz bir katedral nasıl olur derseniz; işte böyle!
Tarihi Bilgi; 989 yılında İstanbul’daki Ayasofya’nın kubbesini onaran mimar Trdat tarafından inşa edilmiş,1319 yılında meydana gelen depremde kubbesi yıkılan ve kullanılmamaya başlanan yapı, 1832 depreminde de hasara uğramış. 1988’deki depremden sonra yapı komple harabeye dönmüştür.
Çifti tanıyan olursa fotoğrafı kendilerine iletebiliriz: 200 like garantisi veriyorum 🙂
30 metrelik katedral’inin içinde büyük bir apsis bulunuyor. Yunan haçı planı üstünde yapılmış ve üç girişi var: Biri prens için, biri Patrik için ve biri cemaat için.
Abughamrents Aziz Gregory Kilisesi
Son olarak gezdiğim bu kilisenin içerisine yapılanları görünce diyecek bir şey bulamadım. Gelen yanında bir kalemle veya tebeşirle mi geliyo bilmiyorum ama böyle bir yapıya isim kazımak bir insana nasıl bir heyecan verebilir anlam vermek mümkün değil.
Ani Harabeleri girişinden panoramik manzara
Ani Harabeleri’nde yaklaşık 1.5 saatlik turdan sonra Kars’a geri döndük. Döndüğümüz gibi arabayla çıkması 6-7 dakika süren Kars Kalesi’nden Kars şehrini günbatımı eşliğinde izledik. Hemen aşağıda 12 Havariler Kilisesi ve yanında Ebul Hasan Harakani Türbesi bulunuyor.
Kars Kalesi sonrası şehirde yeni açılan Milkbar Brothers’da bulduk kendimizi. Konsept olarak çok ilginç bir mekan olan Milkbar’da sütle yapılan çeşit çeşit kokteyller, milkshakeler, smoothie’ler bulunuyor.
Kars Sokakları’nın akşam görünümü
Kars Gravyeri almadan dönmeyecektik tabi ki! Emojilerde kullanılan peynir işte bu peynir. Kars gravyeri, aşağıdaki gibi tek dilim almak isterseniz 24 TL’den başlıyor.
Kars’ın en meşhur süt ürünleri mağazası olan Özkar’dan hem özel petek balınızı, kars kaşarınızı, gravyerinizi almadan dönmeyin 🙂
Kars gezimiz burda sona eriyor 🙂 Peynirimizi de aldıktan sonra sabah Doğu Ekspresi ile tekrar yola koyulduk. Tabi bu sefer yolculuğum 25 saat sürmedi. 4 saatlik bir yolculuk sonrası Erzurum’a gidip çağ kebabı yiyip Erzurum’dan uçakla döndüm. Genellikle gidiş veya geliş yolculuğunun 1 tanesini uçakla yapmak daha mantıklı.
Erzurum durağında inince hemen karşıda Çınar Çağ Kebap bulunuyor. Şiddetle tavsiye ediyorum.
çok güzel olmuş yazınız. Elinize emeğinize sağlık. İki gezgin aşığın da dediği gibi; Gezin, gezin, dönün.
BeğenBeğen
teşekkürler 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
Memleket isterim
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun.
BeğenBeğen